Cloud Computing يا رایانش ابري در يك نگاه

(تصحیح می شود : رایانش ابری – با تشکر از غانم زاده)

امین غلامی، نویسنده افتخاری درباره تکنولوژی رایانش ابری می نویسد:

اگر اهل اينترنت و وبگردي هستيد و يا به مسائل حوزه IT علاقه داريد حتما  كلمه Cloud Computing به گوشتان خورده است اما اگر تا به حال نشنيده ايد ما اينجا مي خواهيم در يك نگاه اين فناوري را براي شما توضيح دهيم، محصولات شركت هاي مختلف براي اين فناوري را گذرا معرفي كنيم و فعاليت هاي مطالعاتي كه در اين زمينه برخي دوستان در شهر مشهد انجام داده اند را بازگو كنيم.

به جرات مي توان گفت كه در 2 يا 3 سال گذشته Cloud Computing از داغ ترين موضوعات حوزه IT بوده است به طوري كه برخي آينده ي فناوري اطلاعات را در دستان آن مي دانند و آن را جز 10 فناوري برتر آينده به شمار مي آورند.

اما واقعا مفهوم پردازش ابري (رایانش ابری) چيست ؟

بگذاريد تا اين مفهوم را با يك داستان شرح دهم. فرض كنيد شما هنوز كامپيوتر هاي قديمي 10 سال پيش را استفاده مي كنيد! كامپيوتر هايي كه حتي انجام برخي عمليات هاي ساده مانند كار با آفيس هم در آنها امكان پذير نبود. حال تصور كنيد كه شما با همين كامپيوتر قديمي نه تنها از تمامي امكانات آفيس به راحتي استفاده مي كنيد بلكه با فتوشاپ تصاوير حجيمي را ويرايش مي كنيد. فيلم اديت و رندر مي كنيد، بازي هاي گرافيكي انجام مي دهيد، با يك آنتي ويروس قوي كامپيوتر خود را اسكن مي كنيد و در نهايت بسياري از كار هايي كه به خاطر پردازش بالا در كامپيوتر هاي قديمي قابل انجام نبود را شما تنها با يك اتصال پر سرعت به اينترنت انجام مي دهيد. هيجان انگيز نيست؟

پردازش ابری

تمامي پردازش هاي شما در داخل يك ابر انجام مي شود . ابري كه در آن طرف آن سرور هاي پر قدرتي قرار دارند كه توانايي پردازش ميلياردها عمليات در ثانيه را دارند. كافي است شما با يك كامپيوتر معمولي و يك اينترنت پر سرعت و يك مرورگر وب به ابر خود وصل شويد و اطلاعات مورد نياز خود را در آن قرار دهيد تا از هر جاي دنيا كه خواستيد با اتصال به اينترنت به اطلاعات خود دست پيدا كنيد.

شركت هاي IT براي Cloud Computing چه كرده اند ؟

گوگل چند ماه پيش سيستم عامل كروم خود را معرفي كرد كه اساس كار آن بر پايه پردازش ابري (رایانش ابری) است !

مايكروسافت هم ساكت ننشسته است و سيستم عامل Azure را معرفي كرده است . همچنين امكان استفاده از نرم افزار هاي آفيس به صورت ابري نيز فراهم شده است .

آنتي ويروس پاندا اولين آنتي ويروس بر پايه Cloud را ارائه كرده كه بسيار مورد توجه قرار گرفته است .

شركت ادوبی نيز نرم افزار فتوشاپ خود را (البته بدون برخي امكانات پيشرفته) به صورت آنلاين و مبتني بر Cloud در اختيار كاربران گذاشته است .

نسخه اوبونتو سيستم عامل لينوكس هم امكانات زيادي براي استفاده از Cloud computing در اوبونتو آماده كرده كه هم براي كاربران خانگي است و هم براي سيستم هاي سرور .

همينطور سايت هاي ديگري مانند zoho نرم افزار هاي تحت وب ارائه مي دهند و يا مانند EyeOS سيستم عامل مبتني بر Cloud فراهم كرده اند .

اين مراحل حركت شركت ها به سمت پردازش ابري در حال تكميل است و هر روز شركت هاي جديدي به اين ليست ها اضافه مي شوند .

اما آيا همه چيز به همين خوبي است ؟

مساله ي بسيار مهم پيش آمده در مورد پردازش ابري (رایانش ابری) مساله رعايت حريم شخصي و امنيت اطلاعات است. مساله اي كه هنوز راه حل قطعي براي آن پيدا نشده است. اين موضوع به قدري جدي است كه ريچارد استالمن پدر نرم افزار هاي متن باز، پردازش ابري را احمقانه مي پندارد و براي آن به افراد هشدار مي دهد !

سخن پاياني

با اينكه مدت زيادي از معرفي اين تكنولوژي نمي گذرد اما اهميت آن در IT روز به روز در حال افزايش است . به همين دليل برخي از دانشجويان IT دانشگاه آزاد مشهد هم اقداماتي در اين زمينه انجام داده اند كه از جمله آن مي توان به تشكيل گروهي به سرپرستي آقاي دكتر بهره پور و همكاري آقايان دانيال زيبايي و محمد مقدس اشاره كرد . همچنين براي ارتباط با دانشجويان IT مي توانيد به سايت ITEDU.ir مراجعه كنيد .

  1. غانم‌زاد نوشته است:

    سلام
    برابر درست فارسی «رایانش ابری» است که خوشبختانه در روی وب هم فراگیر شده.
    پردازش ابری را نباید به کار برد:
    نخست ما در فارسی «پردازش» را در برابر Processing به‌کار می‌بریم.
    دوم اینکه به‌کار بردن چندین برابر برای یک مفهوم خوانندگان را گیج می‌نماید.
    سوم جستجو در وب را نیز سخت می‌کند چرا که جستجوگر علاقه‌مند به موضوع باید هر بار جستجوی خود را با یک برابر انجام دهد که کار وی را دوچندان می‌سازد.
    پیشنهاد می‌کند «رایانش ابری» در ویکی‌پدیای فارسی را ببینید: http://bit.ly/PCCWP

  2. م.پورعلی نوشته است:

    سلام. با تشکر از شما، اعمال گردید.

  3. مایا نوشته است:

    مرسی عالی بود، دست شما درد نکنه، مختصر و مفید
    از پیچیدگی هم به دور بود

  4. ناشناس نوشته است:

    اقای غلامی بسیار جالب و قشنگ بود.خیلی ممنون…

  5. ناشناس نوشته است:

    سلام

    وقتي تازه مايكروسافت تازه شروع كرده بود و Azure رو راه انداخته بود يكي از كارمنداش كه ايراني بود اومده بود تويه سايت "برنامه نويس"، در حقه همه لطف كرده بود، گفته بود مايكروسافت مي خواد همچين كاري بكنه، من حاضرم به ايراني ها جهت يادگيري كمك كنم و چند تا مطلبم در موردش نوشت. اما كسي زياد محل نذاشت تا اينكه مايكروسافت سرورهاش رو از دسترس كاربرا خارج كرد. منم عضو شدم اما ديگه دير شده بود.

    اما به نظر مي رسه با اين شرايط اينترنت كشور نمي شه استفاده ي چنداني از "رايانش ابري" كرد.

    ممنون از مطلبتون

    موفق و پيروز باشيد

  6. http://www.sepidi.co نوشته است:

    http://www.sepidi.com

    خیلی چیز خفنیه این یارانش ابری!
    آدم حتی یاد یارانش قبری میوفته !
    http://www.sepidi.com

  7. ahmad نوشته است:

    cloud computing

  8. ندا نوشته است:

    سلام

    و ممنون بابت مطلبتون.

    من دقيق متوجه نشدم؛ منظور اينكه يارانش ابري باعث ميشه از طريق يا كامپيوتر معمولي كه امكانات چنداني نداره خيلي از پردازش هاي سنگين (بازيهاي گرافيكي ، تصاوير حجيم فتوشاپ و…) را برامون انجام ميده؟ يا اينكه باعث ميشه بتونيم اطلاعات پردازشي كامپوتر خودمونو از هرجايي ديگه اي از طريق اينترنت برداريم و استفاده كنيم؟؟

    خواهش ميكنم جواب سوال منو بديد.

    با تشكر

  9. mina نوشته است:

    سلام اگه میشه یه مطلب در مورد امنیت Cloud computing برام بفرستین خیلی ضروریه باتشکر

  10. شیرین نوشته است:

    سلا مدوستان موضوع پایان نامه منم همینه اگه کسی میتونه بهم کمک کنه و راهنمایی لطفا بهمم ایمیل بزنه
    shirin_47@ymail.com

  11. farzaneh نوشته است:

    سلام خسته نباشید
    میشه یه توضیح مختصر درمورد
    agent based cloud computing
    هم بدید با تشکر

  12. saraaa نوشته است:

    سلام خسته نباشید
    موضوع پروژه پایان ترم من رایانش ابری در حوزه سلامت هست.اگه میشه مطلبی در این مورد واسم بفرستین یا سایتی که بشه در مورد این موضوع اطلاعات خوبی پیدا کرد معرفی کنید.ممنون میشم راهنماییم کنید

  13. النا نوشته است:

    سلام
    مباحث سخت افزاری رایانش ابری چه موضوعاتی هستند؟ که یک مهندس سخت افزار بتونه پیرامون آن تحقیق کنه