معضلی به نام اعتیاد به خرید (در خرید افراط کردن)

آیا تا به حال دقت كرده ايد كه ميزان خريد عموم جامعه به وضوح افزايش پيدا كرده است؟ اين در حالي است كه در بسياری از موارد اين خرید بیش از حدگونه خريدها ضروری نيستند. البته اين مسئله در بين جوانان، بيشتر از ساير اقشار جامعه رواج دارد.

عليرغم بحرانهای اقتصادی جهانی و تورم داخلی و مسائل و مشكلاتی كه همه به آن واقف هستيم، تغيير چنداني در تعداد مشتری های فروشگاه های پوشاك، هایپرمارکت ها و … ديده نمي شود.

دلیل این عدم کاهش خرید این است که گاهي خريد و بازار رفتن به نیت خرید حالت عادت به خود مي گيرد و از يك نياز طبيعي خارج می شود و فرد را به سختي مي اندازد و خود و خانواده اش را با مشكلات مالي دست به گريبان خواهد کرد. در واقع فرد تبدیل به یک shopaholic می شود. shopaholic به افرادی اطلاق می شود که بیش از حد خرید کرده و در واقع نوعی اعتیاد به خرید کردن دارند. این نوع افراد حتی علاقه ای به چانه زدن هم ندارند. امروزه این عادت تبدیل به یک معضل اجتماعی شده است.

در ادامه اين مطلب روشهايی براي مقابله با ميل سيری ناپذير خرید و در واقع اعتیاد به خرید در برخی افراد جامعه وجود دارد معرفی مي شود:

1 – به وضعيت اقتصاديتان توجه كنيد

برخي فكر مي كنند با خريد كردن به نوعي به رونق اقتصاد كشورشان در بحبوبه بحران اقتصادي كمك مي كنند. اما حقيقت اين است كه خريد كردن ارزش اين را ندارد كه خود و خانواده تان را اين قدر به زحمت بياندازيد. راههاي ديگر و كم هزينه تري هم براي رسيدن به اين مهم هست.

هرگاه خواستيد زياد خرج كنيد وضعيت اقتصادي موجود را به خودتان يادآوري كنيد و سعي كنيد كمي محافظه كارتر باشيد.

2 – احساسات خود را بشناسيد

گاهي عصباني هستيد، گاهي هيجان زده يا شاد، گاهي هم حوصله تان سر مي رود؛ اينها احساساتي هستند كه افراد را وادار به افراط در خريد مي كنند. قبل از خريد سعي كنيد احساساتتان را بشناسيد و عجولانه تصميم نگيريد. اغلب اوقات ممكن است با در نظر گرفتن يك سقف هزينه هم بتوان از خريد لذت برد. كيف پولتان را با خود نبريد. در صورتي كه چيز خاصي را براي خريد انتخاب كرديد كه واقعا هم به آن نيازمنديد در آن صورت مي توانيد برگرديد و پول مورد نياز را با خودتان بردارید. خريدهای افراطی نمی توانند خلا عاطفي كه در فرد به وجود می آيد را جبران كنند، هر چند در همان لحظه اينگونه به نظر نمی آيد.

زمانی كه چنين احساساتی بر فرد مستولی مي شود شخص چيزهايی می خرد كه نمي خواهد يا به آن نياز ندارد يا اصلا آنها را دوست ندارد و به زودی آنها را كنار خواهد گذاشت.

3 – به نيازهاي زيربنايي خود فكر كنيدمعتاد به خرید

برخی از افراد تنها به منظور پر نمودن اوقات فراغت خود به خريد مي روند. گاهي نياز در جمع بودن، افراد را به خريد وا می دارد. اين هم نوعی از نيازهای زير بنايی هر انسانی است كه با تشخيص آنها مي توان اين نيازها را به نحو بهتری مرتفع نمود بدين ترتيب مي توانيد پولتان را براي مخارج مهمتری پس انداز و آگاهانه خرج كنيد. مثلا اگر در كارتان شادی مطلوب را پيدا نكرده ايد و در ضمير ناخودآگاهتان مي خواهيد از طريق خريد اين نيازتان را برطرف كنيد، چرا اين هزينه را صرف رفتن به كلاسهاي ورزشي نكنيد در حالی كه به مراتب ثمربخش تر خواهد بود!

4 – بهره گيري از آلترناتيوها (انتخابها)

زمانی كه نيازهای بنيادين خود را شناختيد و دلايل خريد های افراطی خود را دريافتيد، زمان آن فرا مي رسد كه نيازهايتان را بدون كارت اعتباری حل كنيد! هرگاه عصبانی شديد، سعي كنيد بر خشم خود فائق آييد يا مشكل پيش آمده را حل كنيد. اگر دچار استرس شده ايد كمي در هوای آزاد قدم بزنيد يا حتي ترتيب يك سفر كوتاه را بدهيد تا آرامش خود را بازيابيد. اينها همه انتخابهايي هستند كه شما پيش روي خود داريد و مي توانيد با بكارگيري آنها عادت ولخرجی را ترك كنيد. در اين صورت با كنار گذاشتن “بی فكر خريد كردن” مي توانيد به زودی دوباره از خريد كردن واقعي لذت ببريد؛ البته اين بار به روشي درست و منطقي.

5 – با كساني كه ميل به خريد زيادي دارند ارتباط برقرار كنيد

طبق بررسي های آماری تعداد كسانی كه ميل به خريد در آنها بالاست رو به افزايش است بنابراين در طی كردن اين مسير تنها نيستيد. سايتهايي مانند stoppingovershopping.com به منظور كمك كردن برای مقاومت در برابر ولخرجی و پيشنهاد روشهايی برای مقابله با اين انگيزش ايجاد شده اند كه مي توانند موثر واقع شوند.

تست كنيد، آيا شما هم يك shopaholic هستيد؟!

یک پیشنهاد:

عدم مراجعه به مارکت ها و سیتی سنترهای بزرگ، خود می تواند راهی برای مبارزه با ولخرجی بیش از حد باشد. زیرا:
چشم (دیدن)=ایجاد نیاز => خرید

  1. هادی نوشته است:

    آقا من نمیدونم این زید من چرا هر سال 4-4 بار تولدش میشه !

    یه راه حل پیدا کنید ، من ویران شدم به مولا !

  2. اما نوشته است:

    خانوم ها عاشق خرید هستن و حقم دارند…وقتی آقایون دوست دارن هرروز خانومشونو با یه تیپ و ظاهر جدید ببینند …و تازه حس های زنانه وجود دخترا ….باید این حقو به خانومها بدید که مرتب خرید کنند و بنظرم اسمش ولخرجی نیست …من از اینکه هر روز یه رنگ لباس میپوشم و ست میکنم روحیه میگیرم و حس زندگی پیدا میکنم…متاسفانه هیچ وقت نمیتونم پس انداز داشته باشم اما خیلی شادتر از بقیه زندگی میکنم و همه غبطه میخورن گاهی هم متهم میشم به ولخرج از نظر آدم های اقتصادی ولی اونهایی که پس انداز های کوچیک کردند هیچ گلی به سرشون نزدند ..با این حال دارم روی خودم کار میکنم که تا یه چیز دوست داشتنی دیدم سریع نخرمش???