مصرف ویتامینهای مکمل، هدر دادن پول یا کمک به سلامتی؟

امروزه در داروخانه های سطح شهر و همچنین برخی فروشگاههای بزرگ فروش مکملهای غذایی و ویتامینها و داروهای تقویتی امری رایج شده است. اما آیا تابحال به این فکر کرده اید که شاید حداقل 1% جنبۀ تبلیغاتی و درآمدزایی فوق العادۀ این نوع محصولات باعث تنوع روزافزون آنها شده است؟

متخصصان تغذیه معتقدند ویتامین ها و داروهای تقویتی باعث هدر دادن پول و از طرفی آسیب رساندن به سلامتی می شوند.
پروفسور برایان راتکلیف که یک متخصص برجسته در تغذیه است، می گوید: انگلیسی ها با مصرف ویتامین های مکمل فقط پول خود را هدر داده و سلامتی خود را به خطر می اندازند.

این محقق ثابت کرده که داروهای تقویتی معروف و مواد معدنی مکمل برای رژیم غذایی اکثریت مردم بیهوده است.
وی همچنین می افزاید: گاهی اوقات مصرف ویتامین ها خطرناک است بویژه وقتی که قبل از آن رژیم غذایی سالمی را خورده باشیم و همچنین میزان ویتامین A ممکن است از حد معمول زیادتر شود، مثلا با مصرف داروهای تقویتی و مکمل هایی مانند روغن ماهی حال آنکه اضافۀ ویتامین A، در کبد انباشته شده، به سردرد و حالت تهوع منجر شده، پس از مدت طولانی باعث پوکی استخوان شده و به چشمها و کبد آسیب می زند به طوری که بدن دیگر نمی تواند آنها به حالت اولیه خود برگرداند.

یک متخصص مشاور سازمان استاندارد غذایی اینطور بیان می کند: مقدار زیاد ویتامین C، که بسیاری بر این باورند که از ایجاد زکام و نوعی سرماخوردگی جلوگیری می کند، ممکن است مضر باشد و همچنین میتواند اثرات جبران ناپذیری بر روی معده بگذارد.
باید دقت داشت که مصرف زیاد ویتامین ها که ممکن است در کنار تجویز سایر داروها باشند، توان انسان را در دریافت سایر ویتامینها و مواد معدنی کمتر یا بیشتر نمایند.

این محقق در فستیوال علوم در انگلیس اضافه می نماید: ویتامین های مطلوب میزان جذبشان در افراد مختلف، متفاوت است، ولی میلیون ها نفر ویتامین های مکمل را به عنوان عاملی برای ایجاد مقاومت و حفظ سلامتی مصرف می کنند. وی همچنین در دانشگاه رابرت گاردون در شهر آبردین متذکر شد که بسیاری از مردم ویتامین ها را بدون توجه به مقدار نیاز بدنشان مصرف می کنند و حتی نمی دانند که اصلا بدنشان به ویتامین ها احتیاج دارد یا نه.

کسانی که داروهای تقویتی مکمل مصرف می کنند فقط پول خود را هدر داده و سود این شرکت ها را افزایش می دهند. و اگر بیش از حد معمول نیاز ویتامین بدن، مخلوطی از داروهای تقویتی، که امروزه رایج است را مصرف کنیم هرگز ایمنی بدنمان از حد عادی بالاتر نخواهد رفت. و این امکان وجود دارد که منطقه ای از بدنمان به دلیل وجود این عامل آسیب ببیند.

این موارد، اطلاعات جدیدی است زیرا قبلا آماری درباره نفراتی که از این مکمل ها استفاده می کردند، وجود نداشته است.

پروفسور راتکلیف می گوید: به طور حتم مردم باید در این مورد با یک پزشک یا یک متخصص تغذیه مشورت کنند. و به نظر من اگر مردم وقت بیشتری را صرف یافتن یک رژیم غذایی سالم و مناسب کنند، بهتر از اینست که تصور کنند با مصرف یک مکمل ویتامینی می توانند سلامتی خود را تضمین کنند. این در حالیست که ویتامین C بیشترین مصرف را داشته است.

وی همچنین می گوید: اکثر اوقات مردم تصور می کنند که مصرف زیاد ویتامین ها موثرتر بوده و آنها را بیشتر حفظ می کند. نتایج تحقیقات اینطور نشان می دهد که مصرف ویتامین C ممکن است مدت سرماخوردگی را کاهش دهد ولی نمی تواند از آن جلوگیری کند. اگر 1.5 گرم ویتامین C مصرف کنیم، 50 درصد آن مستقیما دفع شده و در هنگام خروج باعث ایجاد احساس ناراحتی می شود. و همینطور اگر مقدار بیشتر مصرف کنیم، در ادرار محو خواهد شد و مقدار زیادی از آن به آبهای روان خواهد پیوست!

ویتامین C به طور طبیعی در مرکبات، میوه های شیرین و سبزیجات پر برگ وجود دارد.

ویتامین A مثالی دیگر از ترکیبات ویتامین هاست که به طور بالقوه مضر است و بدن فقط به مقدار اندکی بیش از حد معمول نیاز دارد. برای مثال: اگر یک داروی تقویتی مکمل را به همراه روغن ماهی مصرف کنید، به حد سلامت ویتامین A دست می یابید.
محصولات لبنی مثل کره نباتی، سرشار از ویتامین A هستند و به برخی از زنان حامله در بعضی موارد خاص، توصیه می شود که مقدار زیاد مصرف نکنند. ویتامین A همچنین در هویج و غذاهای رنگ روشن وجود داشته و به افراد سیگاری نیز توصیه می شود که از این نوع ویتامین خیلی مصرف نکنند زیرا در برخی از مردم باعث بروز سرطان می شود.

از سال 2007 تعداد مصرف کنندگان مکمل ها در انگلیس رو به کاهش گذاشته، تا جایی که امروز به 43 درصد رسیده است.
فروش حراج قرص های ساده وداروهای تقویتی در سال 2007 از 121 میلیون پوند به 118 میلیون پوند در سال 2008 رسید و مینتل (نهاد تحقیقات فروش و عرضۀ محصولات) پیش بینی کرده است که تا شش سال آینده این قیمت به زیر 100 میلیون پوند برسد.

به نظر می رسد که اصلاح سیستم آموزشی در زمینه رژیم غذایی و تغذیه، علت کاهش مصرف داروهای مکمل و روی آوردن به مواد غذایی طبیعی بوده است.

پس چه بهتر است قبل از مصرف هر نوع دارویی، بخصوص مکملهای غذایی که گویا جزیی از غذای روزانه ما شده است، کمی مشورت کنیم و نظر افراد آگاه و متخصص را جویا شویم.

منبع : تلگراف

  1. -یاشار نوشته است:

    اما متاسفانه کیه که باور کنه. جالب اینه که چون پول بیشتری برای این داروها می پردازند (در حد 10هزار و حتی بالاتر) شدیدا اعتقاد دارند که بهتر است

  2. shayan نوشته است:

    بسيار مفيد و عالي بود دوست عزيز.تشكر از زحمتتون

  3. masume نوشته است:

    این تخقیقات متعلق به انگلیسه چرا از تحقیقات بچه های گروه تغذیه ایران چیری نمیگید. تمام مواد غذایی ایران مشکل بهداشتی و فقر ویتامین دارند.