مهارتهایی از زندگی که در بازیهای رایانه‏ای یاد می‏گیریم

بازیهای رایانه‏ای علیرغم تاثیرگذاری منفی بر روح و روان و جسم افراد و بخصوص کودکان و نوجوانان و همچنین بدآموزی‏هایی که دارند، در بعضی اوقات بسیار مفید واقع شده و می‏توانند استادانی با تجربه و کارآزموده برای آموزش مهارتهای زندگی باشند. بخصوص بازیهایی که دسته جمعی بوده و یا اینکه ماجراجویانه و حادثه‏ای-فکری (adventure) باشند. در اینجا به مهارتهایی که می‏توان از بسیاری باز بازیهای رایانه‏ای آموخت اشاره‏ای مختصر می‏شود.

1 – هماهنگی چشم و دست

هماهنگی بین چشمها و اعضای بدن یکی از مهارتهایی است که همزمان با دیدن صفحۀ نمایش و فرمان مغز به دستها و انگشتان صورت می‏پذیرد و نکتۀ قابل تامل این است که این کار در بازیهای کامپیوتری در حداقل زمان و حداکثر سرعت باید انجام پذیرد.

همچنین این مهارت به این صورت به ما کمک می‏نماید که مثلا همزمان با اینکه شما یک وسیلۀ موسیقی مانند گیتار را می‏نوازید، بتوانید نت مخصوص به آن را نیز بخوانید و با دیدن آن نت، دستان و انگشتان خود را بر روی سیمها به حرکت در آورید و مثال دیگر اینکه همزمان با اینکه شما رانندگی می‏کنید، پیچ رادیو را چرخانده و یا اینکه کار دیگری انجام دهید.
در کل هنر هماهنگی چشمها و دستها یکی از مهارتهایی است که بیشترین اثر آنرا در ورزشهای شرقی مانند جودو و … می‏بینیم.

2 – مهارتهای اقتصادی

بعضی بازیها به گونه‏ای طراحی شده‏اند که کاربر را مجبور می‏سازند لحظه به لحظه نسبت به جمع آوری پول و یا همان ذخیرۀ مالی جهت صرف در مراحل دیگر تواناتر شده و یاد بگیرد که چطور با یک سکه اضافه‏تر می‏توان یک شهر را خرید و همچنین این نوع بازیها چگونگی صرفه‏جویی و اهمیت آنرا به کاربر آموزش می‏دهند.

این می‏تواند نوعی بازتاب در زندگی واقعی داشته و همانطور که در بازی صرفه‏جویی می‏کرد در زندگی حقیقی نیز حتی یک سکه برایش مفید باشد.

3 – تواناییهای فیزیکی – مهارتهای فنی مهندسی

بسیاری از بازیها همان قوانین فیزیکی که در زندگی واقعی استوار است را دربر دارند. مثلا : تاثیر شدت وزش باد در تیراندازی و یا زاویه‏ای که برای پرتاب نارنجک به آن طرف دیوار باید اندازه‏گیری شود و یا پرش از یک چاله بزرگ که نیاز به عقب نشینی به اندازۀ کافی دارد.

در این مورد می‏توان به افزایش توانایی حل مسائل پیچیده مانند درست کردن پازل هایی سخت در بازی Syberia و یا پیدا کردن تصویری خاص در میان قابهای روی دیوار و در کل دقیق تر شدن دید و ریز شدن بر روی مسائل زندگی خود یکی از توانایی هاییست که اکثرا در بازیهای adventure بیشتر یافت می‏شود.

4 –افزایش قدرت و سرعت تایپ و نوشتن

تایپ کردن یکی از مهارتهایی است که امروزه در بسیاری از دانشگاهها به عنوان یک درس پیش نیاز تدریس می‏شود. از مزایای یک تایپیست خوب بودن این است که می‏توانیم یک رزومۀ کاری خوب و استاندارد و قابل قبول نوشته و یا اینکه در کوتاهترین زمان ممکن پایان نامه دانشگاهی خود را، خود بنویسیم و یا اینکه یک ایمیل رسمی را آنطور که باید تنظیم نماییم.

گفتگو (chat) همزمان بین کاربر و رایانه در بعضی بازیها قسمت کلیدی بازی می‏باشد همچنین کلیدهای میانبر سریع (Hot Keys) که به جای کلیک کردن 3 بار ماوس در جاهای مختلف، می‏توان بدون اتلاف وقت و فقط با یک کلید مخصوص آن کار مورد نظر را انجام داد. نکته مهم این است که پس از مدتی جای هر کلید در ذهن ثبت شده و همین باعث ارتقای مهارت تایپ و کلیدیابی در صفحه‏کلید میگردد.

5– کارهای گروهی و مدیریت و رهبری

علیرغم اینکه گفته می‏شود بازیهای رایانه‏ای برخلاف حس اجتماعی شدن و در اجتماع بودن هستند، در بازیهای استراتژیک ما می‏آموزیم که چگونه با همراهان خود همکاری کرده و یا اینکه یک جامعه یا یک شهر و یا یک تمدن را اداره کنیم. در این نوع بازیها می‏آموزیم که وقتی یک نقش به ما داده می‏شود، باید آن نقش را به بهترین نحو انجام داده و هیچ کم و کاستی نگذاریم و تا آن را به پایان نرسانیده، نمی‏توان به مرحله بعد راه یافت.

همچنین می‏آموزیم که چگونه مراقب جان و وسایل همراهان خود باشیم. در صورتیکه آنها زخمی شده و یا مهمات ندارند، از جان و مهمات خود به آنها ببخشیم و … که در زندگی واقعی نیز دقیقا همینطور باید عمل کرد.
همچنین در بازیهایی که رهبری و مدیریت وظیفۀ ماست، یاد می‏گیریم که چگونه به زیردستان خود راههای موفقیت را بیاموزیم و وظایف آنها را تنظیم کنیم. همچنین در صورتیکه اشتباهی از آنها سر‏می‏زند راههای انجام بهتر آنرا به آنها گوشزد کنیم.

6 – رفتار منطقی با افراد بد و خشن و مشکل‏ساز

در بعضی بازیها مشاهده کرده‏اید که چطور با یک فرمانده خشن باید رفتار کرد که او ناراحت نشده و در عین حال کار خود را انجام دهید و یا مثلا فرار کنید همچنین گاهی اوقات اصلا نباید به اطرافیان اهمیت داد و باید بی‏تفاوت از کنار آنها گذشت و در صورتیکه به جملات آنها پاسخ داده و بخواهیم با آنها صحبت و بحث کنیم، نتیجتا به دعوا و دعوا نتیجتا به کاهش میزان سلامتی در بازی می انجامد.

مثلا در یک بازی پلیسی در صورتیکه ما فرد خطاکار باشیم، باید به گونه‏ای با پلیس رفتار نماییم که گویی اصلا چنین عملی انجام نشده و یا در صورتیکه ما پلیس باشیم و بایک فرد جانی که اسلحه نیز به همراه دارد برخورد کنیم، باید به گونه‏ای با وی برخورد شود که اصلا متوجه پلیس بودن ما نشده و یا اگر هم متوجه شود به گونه‏ای با او برخورد نماییم که دست به اسلحه نشود.
در کل در بازیهای رایانه‏ای می‏آموزیم که در مسائل روزمره زندگی بسیار خونسرد برخورد کرده و راه خود را به راحتی باز کنیم و بدانیم که هیچ گره‏ای نیست که گشوده نشود.

منبع

یادداشت نویسنده :

7 – لذت بردن از بازی – لذت بردن از زندگی

همانگونه که در بعضی مراحل بازی یک سکانس آنچنان کاربر را جذب خود می‏کند در زندگی هم می‏توان چنین صحنه‏هایی را پیش آورد و همچنین همانگونه که به پایان رسانیدن یک مرحله و یا بازکردن یک قفل به ما انرژی فراوان می‏بخشد و باعث می‏شود که بازی را بهتر از قبل دنبال کنیم، می آموزیم که در زندگی نیز باز کردن یک گره، می‏تواند باعث باز شدن دهها گره دیگر شده و امید به زندگی را افزایش دهد.


  1. امين نوشته است:

    بالاخره يكي پيدا شد كه حرف دل ما رو بزنه !!
    جالبه كه بدونين از بازي هاي كامپيوتري براي درمان بيماران سرطاني هم استفاده ميشه !! جريان بازي از اين قراره كه شما در نقش يك دارو وارد بدن بيمار ميشين و سلول هاي سرطاني رو از بين ميبرين ! اين بازي نسخه هاي متفاوت داره كه با توجه به نوع سرطان بيمار تغيير ميكنه و ميتونه انگيزه خوبي براي بيمار ايجاد كنه تا با سرطان مبارزه كنه …

  2. سما نوشته است:

    خیلی مطالب جالبی بود من تا حالا از این دید به یک بازی نگاه نکرده بودم

  3. ناشناس نوشته است:

    سلام
    خسته نباشيد
    ميدونستيد كه تاثير گذاري بسيار بد بازي ، خيلي بيشتر از فوايدش هست ؟
    دلايل بالا فقط ميتونه يك توجيه باشه براي خود شخص كه به اون ها دلخوش باشه براي بازي كردن 🙂
    موفق باشيد
    ياعلي

  4. ljkljk نوشته است:

    این طرف که به اسم "سرباز شیعه" این بالا نظر داده مثل اسمش تابلو که جز گیر دادن کاره دیگه یی بلد نیست.
    کی گفته که شب و روز بازی کن که این — ها رو مینویسی
    {{خیلی مطالب جالبی بود من تا حالا از این دید به یک بازی نگاه نکرده بودم}}

  5. SAfiLO نوشته است:

    سلام دوستان و پور علی خان

    بله مسلما" همینطور که این دوستمون گفتند ضررش شاید بیشتر باشه ..

    ولی خوب مگه کاری هم هست که بی ضرر باشه خوب هان…

    اما اینجا آقای پور علی زحمت کشیدند و این مطلب عالی رو نوشتن که واقعا" واسه منم تازگی داشت و منم تا حالا از این دید به یک بازی نگاه نکرده بودم..

    پایدار باشید و ایرانی..

    SAfiLO

  6. ALTIR نوشته است:

    متلب جالبی بود راستش تا حالا ندیده بودم کسی تا این حد جنبه ی مثبت بازی کردن رو در نظر بگیره اما یه چیز رو نباید فراموش کرد و اون اینه که آیا چیزی که به دست میاد ارزشش بیشتر از اون چیزیه که از دست میره؟

  7. ناشناس نوشته است:

    سلام بر دوست عزيز جناب آقاي / خانم : ljkljk

    بنده چيز بدي نگفتم ، فقط خواستم اون هايي رو كه خواب هستند رو بيدار كرده باشم ، نه كساني كه خودشون رو به خواب زدند. 😉

    در ضمن ارزش وقت ما هميشه بيشتر از اون چيزي هست كه فكرش رو ميكنيم .

    موفق باشيد
    ياعلي

  8. من نوشته است:

    سلام،

    می شه بازی رو معرفی کنید که شم اقتصادی رو قویتر می کنه؟

  9. م.پورعلی نوشته است:

    سلام؛
    بازیهایی مثل :
    Big Biz Tycoon محصول Activision Value
    Theme Park World محصول Electronic Arts
    Railroad Tycoon محصول MicroProse

    اینا رو اگر یه جستجو بزنید، اطلاعات کافی بدست میارید.